När det två största partierna ingår i en regering kallas det för en samlingsregering då oppositionen upphör!

Mandatperiod , befogenhet och maktfördeling under samlingsregering .

 

I valet 1940 framhöll regeringspartierna sin trovärdighet för att hålla Sverige utanför kriget och behålla neutralitetspolitiken .

I kris bildar man en samlingsregering det är en gammal hävd ! Sverige och EU befinner sig nämligen i djup kris som de själva har skapat genom Natomedlemskap utan föregående folkomröstning och bojkott av en en supermakts diktator som sitter i FN:s säkerhetsråd och dessutom har vetorätt med bibehållna diplomatiska förbindelser med b la EU.

Samlingsregeringar bildades därför under unionskrisen med Norge 1905 ,Regeringen Lundeberg, och under andra världskriget ,Regeringen Hansson .

Samlingsregeringen bestod då av de fyra största partierna enligt följande maktdelning:

1) Socialdemokraterna med Per Albin Hansson som statsminister.

2) Bondeförbundet numera C med Axel Pehrsson-Bramstorp som jordbruksminister som numera benämns landsbygdsminister.

3) Folkpartiet numera L leddes av Gustaf Andersson i Rasjön som kommunikationsminister motsvarande vår nuvarande infrastrukturminister

  1. Högern numera M som leddes av Gösta Bagge som ecklesiastikminister motsvarande vår nuvarande utbildningsminister.

Kommunistiska partiet uteslöts då från den samlingsregeringen därför jämförs nu SD med detta parti.

I denna samlingsregering kan två riksdagspartier SD och KD uteslutas .

Om nu M ogillar att SD blivit större och leder oppositionen och inte vill underkasta sig SD och i stället väljer att med S bilda en samlingsregering . Detta har redan konstaterats i statsministerduellen .

Detta var egentligen inte en statsminsterduell utan M.Andersson och U. Kristersson var i princip eniga om allting . Att människor dör i krig och konflikter och Nato , fattigdom och svält samt utrikespolitik, fick inte uttrymme i valdebatten trots att vissa journalister har kommit som flyktingar eller är barn till flyktingar som har rymt från krig och elände. Inte heller illegala städare, fastighetsaffärer som har lett till att en partiledare hamnat i belastningsregistret och att en politiker i ett av riksdagspartierna begått ett så allvarligt brott som styckmord, grupper som Hells angels och Nordiska motståndsrörelsen

Å andra sidan, om M nu åberopar force majeure och i stället vill underkasta sig S , acceptera att M.Andersson blir hans chef som regeringschef och han i stället får en statsrådspost med flera myndighetsposter för hans medlemmar kan han på det sättet medverka till att avlägsna V från att delta i samarbetet.

Följer Magdalena Andersson och Ulf Kristersson ovanstående lösning kommer båda att bytas ut som partiordförande av sina medlemmar.

KD kommer automatiskt att byta ut sin partiledare. Om SD vågar byta ut sin partiordförande kommer organisationen att splittras och så småningom försvinna medan L,V och C behåller sina nuvarande partiledare.

Krig utgör ett hot mot miljön och mänskligheten.

 

 

 

 

 

Trackback
RSS 2.0