Går det verkligen att tvätta byken som Sten Andersson sade?

Scanias inblandning i Irak i olja mot mat programmet , nu Scania-affären i Indien och tidigare Bofors- affären även den i Indien. Går det verkligen att tvätta byken som Sten Andersson sade?
 
I Scania olja mot mat programmet utbetalades från svenska statens budget 2,541 600 till advokat L.G samt 2,837 250 kr ersättning till advokat H.S. Och ytterligare till en tredje advokat J.K ersättning med en miljon 479 135 kr . Kanske är det på det sättet statskassan töms på sin tillgångar så att tusentals blivit av med sin sjukpenning under Coronatiden .
 
Åtalet mot Scania ogillades då en ensam stackars statsåklagare N-E .S fick brottas mot tre erfarna advokater i det brottsmålet och misslyckades med att övertyga rätten . Irak som efter diktatorns fall är beroende av bistånd från bl a Sverige nämns inte vad gäller ersättningsskyldighet. Irak fick 6 miljarder i bistånd från Sverige under 2003-2004. Frågan är vart tog all den förmögenheten vägen ?
 
Det har nu i mars 2021 under Corornapandemin visat sig att medborgarna i Irak lider brist på vaccin och anklagar det irakiska styret för bl a korruption . FN:s sanktionsbeslut 661 har lett till en stor humanitär hälsokatastrof i Irak . FN har erkänt misstaget och rättat till det genom en ny resolution nr 986 s.k olja mot mat-programmet, den justeras med s.k MOU, Memorandum of Understanding , Irak fick exportera olja och med denna ikomst köpa mat och medicin. MOU förenades dock med villkor att inte användas för inköp av vapen eller produkter som kunde användas till militära ändamål. För att hindra regimen från att få tillgång till utländsk valuta öppnades ett konto som kontrollerades av FN.
Sanktionerna hävdes dock ett par månader efter Bush - Blair- kriget vilket ledde till att regimen störtades i mars 2003 och att införande av demokrati misslyckades totalt. Det här är vad FN åstadkommit i den delen och Volckerrapporten. Avslöjande och åtal för grovt sanktionsbrott väcktes i svensk allmän domstol i slutet av 2012 .
 
Frågan är vilket ansvar har bl a de svensk-irakiska politiker från de svenska riksdagspartierna och som deltagit i återubyggandet och som strax innan och efter diktatorns fall tog över regeringsmakten.
Anledningar till att prioritera inköp av vapen som har lett till den nuvarande anarkin i Irak. Som bekant i Södertälje där Scania har sitt säte bor och jobbar många irakier . En del av dessa var anhängre till diktatorn i Irak . Kanske det har bidragit till bildandet av traderbolag som i sin tur sålt Scandiafordon till dåvarade irakiska regimen och på så sätt gick pengarna till Irak s.k uppblåsta kontrakt. 
 
Diktatorn fick en och en halv miljard dollar i strid med FN:s resolotioner. Brott mot lagen om vissa internationella sanktioner, brottsligheten var att bedöma som grov.
 
Frågan är kunde en svensk minoritetsregering som S under Göran Persson som var statsminister 1996–2006 ge stöd till Bush och Blair att starta krig och orsakade den första flyktingskatastrofen som gav SD stort stöd vilket ledde till att de senare fick mandat vid riksdagsvalet 2010.
 
 
Krig  utgör ett hot mot miljön och mänskligheten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0