Ett barn vars föräldrar kom till Sverige som flyktingar under krig blev kung i Sverige,

Två avgörande perioder i den svenska historien .

  1. I samband med utslocknandet av Vasaätten och att en barnlös drottning Kristina gick i exil

  1. I samband med 1809 års kupp mot kung Gustav IV Adolf och ändring av grundlagen som berövade hans avkomling från att ärva den svenska kronan .

Här berövades ett barn sina rättigheter.medan Kristina fick sina rättigheter

Efter det trettioåriga kriget mellan protestanter och katoliker där kung Gustav II Adolf stupade , utsågs hans dotter Kristina till drottning . Emellertid abdikerade hon 1654 och genom hämnddemokrati konverterade hon till katolicismen . När Kristina hamnade i exil hos påven uppstod det en kris i Sverige , Frågan om vilka som har rätt till den svenska kronan efter den barnlösa drottningen kan antingen leda till krig , konflikter eller tillfällig tysthet .

Orsaken tll drottningens agerande kan vara den franske filosofen René Descartes religion-filosofiska indoktrinering .

På grund av den 30 åriga kriget flydde pfalzgrevinnan Katarina som var ett av barnen till den flera gånger gifta Karl IX till Sverige . Katarina var gift med en av de som tillhör den tyska klanen pfalz. De kom till Sverige som flyktingar och i Sverige fick de ett barn som blev kung över Sverige med namnet Karl X.

Hur skulle då svenskarna agerat om drottningen Kristina hade skaffat barn senare i exil och hennes barn gjort anspråk på den svenska kronan med hänvisning till att mamman tillhör Vasaätten och att den polsk-svenska Sigismund som var sonson till Gustav Vasa och som stred om kronan mot sin kusin hertig Karl , Karl IX som ledde till slaget vid Stångebro , Linköpings blodbad .

Hertig Karl som sammankallade en riksdag i Söderköping 1595 och 1599 hölls riksdag i Jönköping där man beslöt att uppmana Sigismund att återvända till Sverige och anta den protestantiska religionen .

Sigismund var liksom sin mor katolik och motsatte sig konvertering till protestantism medan Kristina liksom sin far var protestant men konverterade till katolisismen .En inveklad utveckling som borde ha lett till en effektiv konfliktlösning .

Hur skulle svenskarna agerat i andra prioden av den svenska historien om då barn eller barnbarn till den abdikerade kung Gustav IV Adolf vid kuppen 1809 stridit om rätten till den svenska kronan efter sin far mot den franske J.P Bernadotte och hans anhängare ?

Att hantera sådan kriser under olika perioder borde ha ökat kunskapen om konfliktlösning och på så sätt kunnat lösa konflikter och skapat fred. Trots att fredspriset delas ut ett efter ett , ökar antalet konflikter och en del av dem som har fått Nobels fredspriset har själva hamnat i krig eller bidragit till krigsföring som exempelvis USA, Burma och Etiopien.

Oavsett vilken analytisk metod som tillämpas militär , diplomatisk eller politisk, den redan svaga demokratin utnyttjas av högerextremister , krigsanhängare och att NATO- medlemmen, tillika utdelaren av Nobels fredspris, ensamt får bestämma vem som ska få fredspriset trots pågånde krig och trots att fred inte har skapats. Dessutom har inte flyktingarna lärt sig hur konfliktlösning som leder till fred ska gå till.

 

 

Krig utgör ett hot mot miljön och mänskligheten


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0