När en monarki erkänner en republik som en självständig stat,

När en monarki erkänner en republik som en självständig stat, varför var Sverige som monarki det första land i världen som erkände USA som självständig rupublik .

Så uttalade den svenska kungen erkännandet av Amerika som en självständig stat 1776 !

Det är ett så intressant skådespel att se en stat som skapar sig själv, att jag – om jag nu inte var den jag är – skulle bege mig till Amerika för att på nära håll följa alla faser i denna nya republiks tillkomst. – Detta är kanske Amerikas århundrade. Den nya republiken, som knappast har en bättre sammansatt befolkning än Rom hade till att börja med, kanske en dag kommer att utnyttja Europa, på samma sätt som Europa i två sekler har utnyttjat Amerika. Hur som helst kan jag inte låta bli att beundra deras mod och livligt gilla deras djärvhet .

Thomas Jefferson proklamerade den 4:e juli 1776 USA som självständig stat medan George Washington blev president.

 Frågan är, vad har amerikanerna lärt sig av det svenska stödet i synnerhet det svenska erlännandet som ägde rum ungefär 100 år före den stora svenska migrationen till USA .

Hur kommer det sig att den svenska relationen till USA har utvecklats medan den till Ryssland försämrats. ?

Fredsavtalet , vid freden i Nystad 1721 gav Sverige Ryssland rätt att bland sig i Sveriges angelägenheter , denna överenskommelse tecknades mellan kusinerna , å ena sidan den ryska kejsarinnan Katarina II ,Katarina den stora systerdotter till Adolf Fredrik av Sverige och således kusin till Gustav III och Karl XIII. och å den andra sidan den svenske kungen Gustav III.

Var den överenskommelsen svårbegriplig för både kungen och kejsarinnan liknande D-överenskommelsen som upphävdes ensidigt av KD eller J-avtalet som kan haverera när som helst om det inte bildas en samlingsregering utan KD och SD.

 

 Krig utgör ett hot mot miljön och mänskligheten.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0