Upplös de sammanslutningar i Sverige och Norge som utser nobelpristagare och bilda nya sammanslutningar som har internationell prägel

Man lyckades ju med att upplösa unionen 1905 så varför skulle man då inte kunna lyckas med att upplösa de svenska och norska sammanslutningar som utser nobelpristagare och bilda nya i stället .

Sedan 60-talet har Svenska Akademien fått utstå stark kritik och därför avstod t ex 1964 den franske författaren, intellektuelle och filosofen Jean-Paul Sartre från att ta emot Nobelpriset.

Skandalerna i de sammanslutningar som utser nobelpristagare och Norges anslutning till den militära alliansen NATO är tillräckliga skäl för att fundera över en upplösning av både de svenska och norska sammanslutningar som utser nobelpristagare och bilda nya. Hemlighetsmakeriet, vilket har pågått i Svenska Akademien i över 200, år är ett annat skäl.

Genom att bilda nya för Sverige och Norge gemensamma sammanslutningar med internationell prägel där även de med invandrarbakgrund med olika modersmål kan väljas framstår som den bästa lösningen.

Det är inte förenligt med Nobels intention att det land som delar ut fredspriset ingår i en militär pakt . Det var under unionen mellan länderna.som Nobel ansåg att Norge var mer fredligt än Sverige.

Med nya sammanslutningar sparar Nobelstiftelserna stora resurser , det blir mindre komplicerat och minskar byråkratin och skapar mer aktiva sammanslutningar . Själva cermonierna som är svåra att följa av folket i de båda länderna skulle man kunna förlägga gemensamt, vartannat år i Sverige och vartannat år i Norge.

Svenska och Norska politiker måste arbeta effektivt för fred och konfliktlösning och använda sin politiska skicklighet till att lösa konflikter samt främja fred, demokrati och hållbar utveckling och undvika att blanda sig i, provocera och ej heller ta parti för någon sida vid en konflikt .

Politikerna måste också fråga sig om det är rätt att polisen lockar volontärer från Amnesty och Röda korset och att EU prioriterar diplomatiska krig i stället för att samla alla krafter på att stoppa de pågående blodiga krigen .

Är det rätt att en svensk journalist öppet utsätts för förolämpningar, kränkning och hets mot folkgrupp av nazisterna när han i sitt uppdrag tar upp ett viktigt ämne, nämligen demokratin . Detta är ett av de bästa program som SVT hitintills har sänt och poliserna står som åhörare utan att ingripa när lagbrott begås . JK måste ha sett programmet eller fått en anmälan. Polisens agerande bör därför granskas precis som i Österrike där en razzia mot nazister och de tjänstemän och politiker som sympatiserar med dessa ägde rum.

Krig utgör ett hot mot miljön och mänskligheten

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0