Startskottet för Europeiska våren

I motsats till den arabiska våren som ännu inte uppnått sitt mål , med massor av offer , flyktingkatastrof och förstörelse av ländernas infrastruktur , lyckades det modiga isländska folket genom solidaritet med ICIJ starta en europeisk vår . Det har på ett fredligt snabbt och effektivt sätt och utan offer uppnått sitt mål .

Emellertid, kan ett yrkande på misstroendevotum mot statsministern leda till hela regeringens avgång . Detta har större effekt än att bara byta ut honom mot någon annan som inte är vald.

Som jämförelse: Dåvarande svenska oppositionen, nuvarande alliansen, agerade vid fd statsminster Göran Perssons besök i Kina genom att yrka på misstroendeförklaring mot honom . Alliansen, speciellt KD:s brott mot D-överenskommelsen och försvarandet av Israels politik när vår utrikesminister representerar hela svenska folket är allvarligare än Panamaskandalen. Detta minskar även flyktingarnas /invandrarnas tron på demokrati.

När man nu har visat att svenska banker och direktörer och kanske politiker kan dyka upp i det sk Panamadokumentet , brevlådeföretagen , borde svenska folket kunna tillämpa den sk Tre radikaliteters åtgärder .

Tr e radikaliteters åtgärder omfattar

  1. Det isländska folkets agerande i form av uppror

  2. Alltingets agerande som stöd till folket , oppositionen i form av yrkande på misstroende mot statsministern

  3. Överföra den gömda förmögenheten till folket att finansiera välfärden med.

Den internationella organisationen för grävande journalister, ICIJ:s avslöjande och det isländska folkets uppror är ett startskott för den europeiska våren

Det självstyre som Island har, deras parlament betraktas som världens äldsta ännu aktiva demokrati. Det isländska parlamentet Alltinget har sina rötter i det ting som hölls år 930 i Tingvalla. Emellertid, det finns fortfarande folk som kämpar för sin rätt att existera som t ex romer och folket i Västsahara . Det ena folket tillhör ett EU- land som redan har demokrati medan det andra tillhör u-länderna .

Det senare folket har aldrig smakat på demokratin. Kan romer ta lärodom av den samiska, åländska och isländska modellen av självstyre; och vad kan Västsharara lära sig av det kurdiska självstyret?

Europiska våren kan vända på utvecklingen så att det blir lättare att lösa konflikterna och garantera andra minoriteters rättigheter.,

 Krigen utgör ett hot mot miljön & mänskligheten

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/arga-kunder-lamnar-nordea

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0