Det svenska kylskåpet och Internationella kvinnodagen

Först vill vi börja med att gratulera världens kvinnor i allmänhet och svenska kvinnor i synnerhet den 8:e mars 2009, den internationella kvinnodagen.
Vid andra världskrigets slut 1945 i San Francisco genomdrevs ett internationellt avtal som fastslog jämlikhet mellan män och kvinnor som en grundläggande mänsklig rättighet. FN erkände internationella kvinnodagen 1977 genom att anta en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.
För att främja kampen för kvinnors rösträtt blev den en nationell helgdag i många länder .
Kvinnoförtryck och våld mot kvinnor , många misshandelsfall utreds aldrig, kräver en bred anslutning till stöd för kvinnorörelsen. Uppmärksamhet, särskilt från svensk massmedia och riksdagen, genom solidaritet i tal , festival, demonstarationer och insamlingsgalor i direktsändning .

Det hus som vi ska fira kvinnodagen i byggdes mitt i stan under 2:a världskriget , lägenheten är standardutrustad enligt den svenska modellen , folkhemmet med ett kylskåp som är cirka 40 år gammalt. Det har måttet 54x 46 och det inbyggda frysfacket är 22 X 17.
 Kvinnodagen nalkas och nu är onsdag den 4:e mars fyra dagen innan firandet , tur att hon inte har bjudit några vänner till sig. När hon kom hem den kvällen vid 19:30 upptäckte hon att det rann på köksgolvet och när hon öppnade kylskåpsdörren rann mycket vatten och när hon öppnade frysfacket rann resten av vattnet ut. Vilken tur att frysfacket var litet.
 Hjälp , hon var dödstrött och sömnig efter jobbet, det var kväll och hon måste äta lite mat , diska och förbereda inför till nästa dag. Nu var hon tvungen torka hela köksgolvet och dessutom kasta en del av maten. Kylskåpet var helt dött , antagligen hade det tjänat ut .
Hon kunde inte sova den natten och kl 7 på torsdagsmorgonen ringde hon upp fastighetsskötaren, telefontiden för felanmälan är mellan 7 och 9 , han noterade saken och under dagen skulle de komma med ett nytt kylskåp, ett reservskåp.
Han fick båda mobilnumret och till jobbet och dessutom meddelat att en bekant skulle vakta lägenheten från 8 till 16 . Hon kan inte vara utan kylskåp , tänk om hon har medicin , eller bli sjuk.
Under torsdagen ringde en man och lämnade ett meddelande och sade att han skulle återkomma under dagen. Han lämnade varken telefonnummer eller något annat besked. t ex att kylskåpet skulle levereras på fredag.

Hon köpte färdiglagad mat till kvällen, frukosten struntade hon i. Hon kan varken ha mjölk eller yogert hemma.

En tvist gällande renovering av fastigheten pågår sedan över ett år och är ännu ej avgjord. Fastighetsägaren vill inte heller sälja huset till bostadsrättföreningen som bildades tidigare.

Dagen efter alltså på fredagen ringde hon upp fastighetsskötaren på nytt som sade att han inte lämnar ut telefonnummer till den person som skulle komma med kylskåpet, han ville inte blir störd. Han sade att han skulle kontakta honom igen.
Jag vet att på fredagar jobbar många inte full tid och det var viktigt att få ett besked. Fastighetsskötaren, felanmälan, har bara telefontid mellan 7 -8.
Fredagen gick utan att hon hörde ett enda ljud eller fick något besked. Den personen som hade vaktat lägenheten i två dagar blev också förvånad och irriterad.
 Kvinnodagen på söndag , hur ska hon fira den ? Kanske med hamburgare , t om i ett flyktingläger får man ett kylskåp mer skyndsamt .
Hon springer mellan olika telefoner på jobbet under fredagen då hon också satt i ett möte .
Har den som sköter fastighetsbolaget ingen almanacka? Man undrar samtidigt varför inget telefonnummer lämnades ut, det verkar mycket mystiskt.
Vänner och arbetskamrater hade aldrig hör talas om något så vansinnigt.

Tilläggas bör att samma nonchalans, en bortglömd felanmälan för drygt ett år sedan gällande gasläckage, vållade henne mycket obehag. Det visade sig vid kontroll att det läckte inte enbart från huvudkran som åtgärdats tidigare utan även att den mycket gamla spisen och gasledningen hade flera hål. När detta upptäcktes levererades en ny spis inom ett par dagar. De som skulle fixa kylskåpet var män.

De kanske inte firar internationella kvinnodagen? De nonchalerar en kvinnlig hyresgäst som bott i lägenheten i mer än 30 år .

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0