Samlingsregering , defination och kriterier som måste uppfyllas .

I kris bildas samlingsregering

 

När den f d finansministern som nu leder en övergångs regering fick ärva en ohållbar politik som Decemberöverenskommelsen , DÖ och Januariöverenskommelse, J-Ö skapades en internationell kris genom att den svenska neutralitetspolitiken övergavs och hon vill ansluta sitt land till militärpakten Nato utan en föregående folkomröstning samt underkasta sig Turkiet vid sidan av den pågående svenska krisen med b la skottlossning som i sin tur har lett till ett ytterligare en regeringskris , d v s det är omöjligt att styra landet genom någon annan form av regeringsbildning än en samlingsregering .

De två överenskommelse rna som Decemberöverenskommelsen , DÖ och Januariöverenskommelse, J-Ö som gällde under mandatperioden 2014-2018 och 2018-2022 var i praktiken att betrakta som samlingsregeringar utan opposition då oppositionen själv gick med på att samarbeta med S regeringen vilket utgjorde skada på den demokratiska kulturen där hämnddemokratin tillämpades . Talmännen , politiska rådgivare , statsvetare och journalister hade möjlighet att stoppa en sådan utveckling .

Den tredje grunden till att ge stöd till en samlingsregering är att S-partiledare Magdalena Andersson uttalade sig öppet om ett politiskt samarbete med M .

Den fjärde grunden är att S-partiledare Magdalena Andersson själv föreslog att den nyvalde talmanen skulle vara från M .

En samlingsregering är en regering som huvudsakligen består av de två största politiska partierna av vilket det ena var i opposition under förra mandatperioden , S och M, och som är villiga att ingå ett politiskt samarbete för att kunna lösa specifika frågor b la skottlossning, högerextremism , neutraliteten , om hur Sverige skall hålla sig till diktatorer , undvika ett tredje värlskrig och hotet om användning av kärnvapen till ändring av kyrkovalet och användning av folkomröstning .

Samlingsregeringen ska fungera under en begränsad period om 1-2 år och sedan upplösas t ex fram till nästa EU-val 2024 .

Oppositionen kommer under samlingsregeringen att avstå från sin sin roll som politisk motståndare eller acceptera detta alternativ eller tvingas att gå med eller att bli nonchalerade oavsett valresultat,

1) Att landet befinner sig I en långvarig kris eller djup kris

2) två största partierna so m var i opposition frivilligt ingår ett politiskt samarbete för att kunna lösa denna plågsamma kris oavett valresultat och opposition .

3) Oppositionen kommer att ligga vilande men kan ge stöd till samlingsregeringen , oppositionens positiva effekt, för landets bästa.

4) Samlingsregeringen gäller under en begränsad mandatperiod med specifika arbetsuppgifter att lösa.

När S-regering avgick efter valet föreslog Andersson ett politiskt samarbete med M , M som fick uppdrag av talmanen att bilda regering hade kännedom om att S föreslog en modrat talman .

M saknar kapacitet att stabilt styra landet oavsett hur många partier man vill samarbeta med då Ulf Kristersson inte vill underkasta sig SD och J. Åkersson och att S, V , C och MP i princip är emot att SD får någon statsrådspost.

Den enda regeringsbildningsform som fungerar är att M som var i opposition under mandatperioden 2018-2022 tar ansvar för att lösa den kris som Sverige har plågats av under en längre tid genom att talmannen tar initiativ och föreslår ett unikt politiskt samarbete med S nämligen att som under andra världskriget bilda en samlingsregering. I händelse av att M inte klarar det uppdraget kan S tillsammans med C, MP L . V kan acceptera att står utanför som stöd till samlingsregering utan SD .En aktiv opposition som demokratin kräver gäller inte under samlingsregeringens mandatperiod och regeringen går inte heller att fälla.

Reaktionen annars kan bli liknande den svenska eu-parlamentarikerns som framträdde i parlamentet med ett vasst föremål som hon genom sin vrede kunde ha stuckit i någon

EU -gubbe. Att kvinnorna klipper sitt hår på det sättet som hon visade är ett vanligt förekommande sätt att uttrycka sin sorg och inte sin vrede !

Att få alla kvinnor i eu- parlamentet, som Ursula von der Leyen, att klippa sitt hår i solidaritet med iranska kvinnor är svårare än att solidarisera sig med kriget i Ukraina.

Om EU-parlamentariker inte kan påverka genom politiska och demokratiska medel kan kampen uttryckas på samma sätt som i Iran .

Krig utgör ett hot mot miljön och mänskligheten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0