Delstat med egen lag (1998:1591), egen budget och eget val , inom Sveriges territorium.

Svenska kyrkan som också är ett trossamfund har en egen lag Lagen (1998:1591) om svenska kyrkan medan andra trossamfund som buddister, judar, muslimer m fl tillsammans regleras i motsvarande lag (1998:1593) om trossamfund.

Två olika lagar som reglerar trossamfund . Lagen (1998:1593) om trossamfund d v s andra trossamfund än svenska kyrkan , och den som gäller svenska kyrkan som trossamfund lagen (1998:1591) med särskild ställning som skyddar nedanstående tillgångar .

Kyrkan förvaltar skog och mark över hela Sverige – från Karesuando i norr till Skurup i söder.. Totalt förvaltas 466 000 hektar skogsmark, 47 000 hektar betes- och åkermark, och ett finansiellt kapital på 3,5 miljarder kronor. Mark- och skogsfastigheterna till ungefär 500 000 hektar. Svenska kyrkan har andra stora tillgångar som aktier och obligationer , kyrkobyggnader, församlingsgårdar och begravningsplatser . Samt intäkten från kyrkoavgiften som 2019 uppgick till 14,9 miljarder kronor.

Resultatet 2019 inklusive bank- och förvaltningsarvoden uppgick till 1582 miljoner kronor

I Kyrklig egendom enligt § 9 av samma lag står det b la prästlönefastigheter och prästlönefonder

d v s prästlönetillgångar har till ändamål att bidra till de ekonomiska förutsättningarna för svenska kyrkans förkunnelse , prästernas predikande .

Vid kyrkans och statens skilsmässa år 2000 beslutades i,den lag (1998:1591) som trädde i kraft jan 2000 att prästtillgångarna skulle fortsätta att förvaltas av kyrkan. Kyrkan fick behålla alla sina tillgångar .

Frågan är,av vilken anledning överlät staten dessa enorma tillgångar till kyrkan ?

Varför har bodelning ännu inte ägt rum trots att stat och kyrka separerades för 21 år sedan ?

Hur förvaltas dessa enorma tillgångar av Svenska kyrkan ?

Anledningen till att riksdagspartierna, vars medlemmar är kristna, är intresserade av och deltar i kyrkovalet .

Anledningen till att riksdagspartierna ,vars medlemmar icke är kristna, inte är intresserade av dessa enorma tillgångar och hur egendomen fördelats.

Anledningen till att riksdagspartierna vars medlemmar icke är kristna inte är intresserade av att införa likadana val i sina trossamfund.

I propositionen lämnas förslag till en lag om trossamfund och en lag om Svenska kyrkan

Staten och trossamfunden - bestämmelser om Svenska kyrkan och andra trossamfund Prop. 1997/98:116

Anledningen till att riksdagspartierna vars medlemmar är ateister inte är intresserade av att införa ett likadant val för sina föräldrar som är medlemmar i olika trossamfund. då det är demokratin som har givit oss religionsfrihet.

Hur kommer det sig att Svenska kyrkan inte vill fördela sin förmögenheten rättvist så att andra trossamfund blir fria från SST dvs skattefinansiering .

Enligt Svenska kyrkans grundläggande värderingar skall kyrkans kapitalförvaltning följa en särskild Svenska kyrkans finanspolicy som slår fast att kapitalet ska förvaltas på ett etiskt försvarbart sätt och att de företag som ägnar sig åt vapen och tobak och med koppling till alkohol, pornografi, spel och fossila energikällor ska väljas bort, frågan är; Hur kapitalförvaltar andra trossamfund där de flesta har flytt från krig och förtryck ?

Finansiering dominerar nästan hela den svenska debatten även här vad gäller Liberalernas berondeförhandling med SD i riksdagens finansutskott .

De Nya Svenskarna anser därför att det är nödvändigt att återinföra både fastighetsskatt och

förmögenhetsskatt innan b la Kyrkans egendom , folkets egendom, säljs ,Kyrkor till salu under olika rubriker .

     

 

                            -------------------------------------------------

Kyrka från 1200-talet är till salu

Svenska kyrkan har avkristnat Tösse gamla kyrka i Åmål – och nu har församling lagt ut den till försäljning. Den 800 år gamla kyrkan har stigit till 225 000 kronor.

Fastigheter till salu - Växjö stift - Svenska kyrkan

Fastigheter till salu.

Fastigheter till salu - Linköpings stift - Svenska kyrkan

Fastigheter, arrenden och jakträtter - Lunds stift - Svenska ...

fastigheter till salu och lediga arrenden ..

Svenska kyrkan säljer – över 100 affärer gjorda - Fastighetsnytt

Svenska kyrkans fastigheter ägs lokalt i församlingar och pastorat, och totalt består kyrkan av runt 600 ekonomiska enheter. ...

Kyrkor och prästgårdar: 12 gudomliga hus till...

12 gamla kyrkor och prästgårdar som är till salu. ... av Svenska kyrkan och är hela 476 kvadratmeter fördelat på tolv rum. ... På senare år har kyrkan stått tom och nu är den till salu för 1 250 000 kronor.

Kyrkor till salu på Hemnet – 6 himmelska hus

Vallstakyrkan i Bollnäs – med 7 meter högt i tak. I lilla Vallsta står den ståtliga, vita, över 100 år gamla kyrkan och väntar på att bli omhändertagen.

Fastigheter | Kyrkans Tidning

Örkelljunga pastorat säljer friluftsskog till kommunen. Fastigheten har tillhört Svenska kyrkan i hundratals

Kyrkobyggnader till salu

Svenska kyrkan förvaltar idag ca 3400 kyrkor runt om i Sverige. ... församlingar kommer tvingas sälja sina fastigheter. För att säkra ...

Försäljningar kan vänta Svenska kyrkan

11.000 fastigheter. Svenska kyrkans församlingar bör sälja en del av sina fastigheter för att spara pengar, detta enligt en utredning …

Svenska kyrkan Malmö säljer Södra Sallerups prästgård ...

Krig  utgör ett hot mot miljön och mänskligheten.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0