Amnesty årsmöte 2011 i Göteborg


Förslag

Bildande av Amnestygrupp bestående av företrädare för invandrarföreningar, i exil, IE.

 

Finns det invandrare/flyktingar i din kommun ?

Vi vet att invandrarföreningar i Sverige bildades i exil av flyktingar från olika länder som på grund av krig, fattigdom, miljökatastrof, diktatur och kränkning av mänskliga rättigheter sökt skydd I Sverige.

En del av dessa flyktingar har fått hjälp av Svenska Amnesty och Röda Korset men dessa stora organisationer saknar aktiva flyktingar och invandrare, svag solidaritet.

Denna solidaritet som svenskarna har visat genom att bilda kommiteer, som Chilekommiten. Solidaritet mot diktaturer. Kommiteerna bildades på initiativ av medlemmar i de humanitära organisationerna och andra svenska organisationer. Detta har begränsat folkets lidande.

 

Att vara aktiv medlem i humanitära organisationer i diktatoriskt styrda länder är förenat med stora risker som förföljelse men trots det vill många arbeta för dessa. Ett typiskt exempel är den iranska advokaten och fredspristagaren. Dock utsätts man inte för sådana risker i Norden. Trots detta finnar man få invandrare i Amnesty.

Lösningen på varför de stora humanitära organisationerna i Norden har så få invandrare och flyktingar som engagerar sig kan fås genom förslag bildande av Amnestygrupp bestående av företredare av invandrar föreningar ,IE. Företrädare för invandrarorganisationer IE, bidrar också till öppenhet inom dessa föreningar och organisationer och genom samarbete utanför föreningarnas gränser visar man solidaritet som förhoppningsvis kan bidra till fred. Amnesty har tidigare erhållit Nobelpris för fred.

 

Amnesty behöver därför deras engagemang och kunskap.

En invandrare paraplyorganisation utgör ett riksförbund som består av många föreningar både etniska och religiösa. Många har direktkontakt med sina länder och ambassadörer som vi Amnestygruppen skriver till. Detta underlättar för Amnesty att snabbt få information om fångfall och annat. IE fungerar också som kompletterande till regeringens databas om våra länder. Att arbeta effektivt och solidariskt utanför föreningarnas gränser minskar lidandet som t ex i pågående fallen med Tunisien, Egypten och Libyen.

Antag att flyktingar och invandrare från dessa länder som är i exil hade förberett sig genom att utbyta erfarenhet, visa solidaritet, och ta hand om egna flyktingar som deras röster och stöd behöver i framtida val, kritik och självkritik.

För att undvika känsliga lägen som kan hindra samarbete föreslår vår Amnestygrupp ett val av en svensk kvinna , en invandrare och en svensk man som ledare för IE.

 

IE ska välkomna företrädere för andra Amnesygrupper och politiker såsom besök och föreläsare.

 

Solidaritet

De Nya Svenskarna

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0